De meeste mensen kijken vooral naar het aantal calorieën dat een voedingsmiddel bevat.
“Zolang het voedingsmiddel rond de 100 kcal bevat, is het een goed tussendoortje …”
Uh … FOUT! Hoe zit het met de voedingswaarde?
Dingen zoals vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, gezonde vetten …?
Dingen die allemaal levensnoodzakelijk zijn voor een gezond lichaam?
Dit is hoe ik een voedingsmiddel interpreteer.
- In eerste instantie kijk ik naar de voedingswaardetabel. Je weet wel, dat kadertje per 100 g.
Daarbij kijk ik nooit naar het aantal calorieën, maar wel naar het suikergehalte per 100 g.
Een granenreep bevat vlug 25 à 35 g suiker/100 g. Dat is ¼ tot 1/3 van het voedingsmiddel dat uit snelle suikers bestaat. Liever niet voor iedere dag dus. - Als tweede kijk ik naar de ingrediëntenlijst.
-
- Staat daarin suiker vermeld, dan is het liever geen product voor iedere dag. Idem met zoetstoffen. Dit kan je niet aflezen uit de voedingswaardetabel, maar kan je wel zien op de ingrediëntenlijst.
- Als het een voedingsmiddel is op basis van granen, dan wil ik altijd dat volle/volkoren granen op de eerste plaats staan.
- En daarnaast let ik op de lengte van de ingrediëntenlijst. Is dit een heel lange lijst met een aantal ingrediënten op die je niet eens herkent en begrijpt, dan krijgt het ook al minder de voorkeur.
Voor rest: maak het zo simpel mogelijk.
Hoe minder bewerkt en hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe gezonder het product MEESTAL is.